Εργασία 3: Τα Wikis στη μαθησιακή διαδικασία

Published 3 Απριλίου, 2012 by andrimatsioukou

Τι είναι το wiki?

Τα αρχικά της λέξης wiki στα αγγλικά είναι ‘what i know is’.  Στα ελληνικά σημαίνει «Συνεργατικό Εργαλείο Παραγωγής Γραπτού λόγου». Εκτός από αυτό τον όρο μπορεί αν σημαίνε πως χρησιμοποιέιται και για την κατασκευή σελίδων wiki . Είναι ένα σύστημα που μπορεί να απλοποήσει πολύ εύκολα ένα περιεχόμενο στη διαχείρηση του. Το  wiki  είναι ένα είδος ιστότοπου που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να διαχειριστεί τις σελίδες του να τις επεξεργαστεί αλλά και να δημιουργήσει δικές του σελίδες. Δηλαδή επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρέσουν, να προσθέσουν ή και να επεξεργαστούν τα δεδομένα που έχει μια ιστοσελίδα του.Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς κάποια υποχρεωτική εγγραφή ή σύνδεση και αυτό διευκολύνει την συνεργασία των χρηστών.

Ποιοι μπορούν να δημοσιεύσουν και να επεξεργαστούν το περιεχόμενο σε μια wiki σελίδα;

Μπορεί οποιοσδήποτε να δημοσιέυσει και να επεξεργαστεί περιεχόμενο από μια wiki  σελίδα και όπως αναφέραμε και πιο πριν να προσθέσει και να αφαιρέσει δεδομένα οποιαδήποτε χρονικλη στιγμή χωρίς να χειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία εγγραφής ή σύνδεσης με κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Υπάρχουν θέματα εγκυρότητας των πληροφοριών και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Είναι φυσιολογικό αφού όποιος θέλει να επεξεργαστεί τα δεδομένα   του wiki  κάποιοι να επιδιώκουν την παραπληροφόρηση. Όμως εμείς είμαστε για να είμαστε σίγουροι ότι οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παίρνουμε είναι έγκυρο και αξιόπιστο η ομάδα συντακτών των wikiς μας εγγυάται την έγγυρη πληροφόρηση για να μπορούμε να εμπιστευόμαστε το περιεχόμενο που μας προσφέρουν τα wikiς. Ορόλος των συντακτών είναι να ελέγχουν και να επεξεργάζονται τα δεδομένα , να παρέχει έλεγχο σε αυτά που προσθέτουν οι διάφοροι χρήστες και να διορθώνει μονοπλευτες απόψεις αλλά και προκαταλήψεις που εκτίθονται σε αυτες τις σελίδες.

Θα χρησιμοποιούσατε τα εργαλεία wikis στην τάξη σας; Αν ναι, με ποιο τρόπο; Αν όχι, γιατί;

Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ καλό και χρήσιμο εργαλείο για το σχολείο γιατί μπορούν να τα συμβουλεύονται οι μαθητές για τις εργασίες τους.  Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει στην δασκάλα να έχει την εποπτεία από τις εργασίες τους και να του δίνει ανατροφοδότηση καθώς θα βλέπει την προόδο τους .Σημαντικό είναι ότι οι μαθητές μέσω αυτού του ιστοτόπου είναι ότι μπορούν να συνεργάζονται αλλά και να διαπραγματεύονται μεταξύ τους.Τα wikis βοηθούν τους μαθητές να καθοδηγούν ο ένας τον άλλον και μαθαίνουν να καθοδηγούν επίσης ο ένας τον άλλον.

Στην παιδαγωγική αξιοποίηση των wikis θα θέτατε κάποιους περιορισμούς; Ναι ή όχι και γιατί;

Ναι θα έθετα κάποιους περιοριμούς όπως το να κλειδώσω κάποια Web based wikis έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο περιεχόμενο να μην υπάρξουν βανδαλισμοί σε αυτό αλλά και κάποιες άτυχες εμπλοκές απο χρήστες που σκοπό έχουν να δυσφημίσουν το περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να γίνει με κωδικό πρόσβασης και να έχουν πρόσβαση κάποιοι επιλεγμένοι χρήστες. 

 

Σχολιάστε